09:00 - 18:00

Açılış Saatlerimiz Pzt. - Cum.

(266) 245 25 35

Bizimle İletişime Geçin

Facebook

Twitter

 

Tüketici Hukuku

Aslanbay Avukatlık Ofisi > Tüketici Hukuku

Tüketici Hukuku, tüketicilerin zararlarını karşılamak ve çıkarlarını korumak için düzenlenen ve bunları yasal çerçevede yerine getiren bir hukuk dalıdır. Tüketici hukuku diğer hukuk dallarına nazaran pek çok eğitici ve koruyucu politikayı da içermektedir. Kişilerin bu noktada teşvik edilmesini de sağlamaktadır. Tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve haklarını bilmesi için pek çok politika geliştiren Tüketici Hukuku sayesinde mağduriyetlerin önüne geçilmektedir.

Görev sınırlarına göre mahkemeden önce yapılan başvurular neticesinde öncelik bazı durumlarda tüketici hakem heyetine gitmek de olabilir.

Tüketici mahkemelerinde genel olarak basit yargılama usulüne göre yargılama yapılmaktadır. Görev sınırlarına göre mahkemeden önce yapılan başvurular neticesinde öncelik bazı durumlarda tüketici hakem heyetine gitmek de olabilir. Ancak tüketici mahkemelerinin göreceği tüketici davalarının başlatılması için ilk olarak mahkemede bir dava açılması gerekmektedir. Ardından davaya cevap dilekçesinin verilmesi de yine bir dilekçe ile olmaktadır. Her iki tarafa da dilekçelerin ulaşmasının ardından delillerin sunulması aşamasına geçilmektedir. Her iki taraf da delillerini dilekçelerine eklemek ve diğer belge ve dosyalar ile birlikte mahkemeye dilekçelerini vermek zorundadırlar. Genellikle tüketici davalarında mahkeme delillerin ve belgelerin sunulduğu dilekçeler üzerinden tarafları davet etmeden direkt olarak dosya üzerinden kararını verebilmektedir. Balıkesir Tüketici Hakları Avukatı olarak kesinlikle tüketici olarak zarar görmemeniz ve haklarınızı öğrenmeniz açısından büromuz ile iletişime geçmenizi öneririz. Balıkesir avukatlarımız dava sürecinde gerekli çalışmaları yürütecektir.

Tüketici Sözleşmeleri Ve Davaları Nelerdir?

 

Tüketici hukuku sözleşmeler ve diğer hizmet alanlarına göre pek çok farklı dava konusuna bakabilmektedir. Genel olarak tüketici davaları ise şu şekildedir;

  • Tüketici mahkemeleri kasko sigortasından kaynaklı olarak meydana gelen alacak davalarına bakmak ile görevlidir.
  • Tüketici mahkemesinin yetkisi içerisinde elektrik aboneliği ve sözleşmeleri de yer almaktadır.
  • İhtiyaç kredilerinden dolayı meydana gelen tüm uyuşmazlıklar da tüketici mahkemesi kapsamında görülmektedir.
  • Konaklama ile ilgili otel, pansiyon ve diğer alanlardaki sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklar için görülecek davalar da tüketici mahkemesi davaları kapsamında yer almaktadır.

Tüketici mahkemelerinin bakmak ile yükümlü olduğu davalarda görev sınırı bulunmaktadır. Ancak tüketici mahkemelerinde dava açılabilmesi için öncelikli olarak meydana gelen uyuşmazlığın parasal bir değerinin olması ve bu değeri aşmaması gerekmektedir. Eğer tüketici mahkemesinin görev sınırları altında kalan bir parasal değer için dava açılacak ise bu dava için öncelikli olarak tüketici hakem heyetine başvuru yapılması gerekmektedir.

Büromuzda bulunan Balıkesir Tüketici Hakları Avukatı ile görüşerek tüketici hakem heyeti ve tüketici davaları hakkında daha detaylı bilgiye erişebilirsiniz. Tüketici mahkemelerinin görev sınırının illere göre değişkenlik gösterdiğini de ayrıca belirtmek gerekmektedir.

  • 2020 yılında göre hakem heyetine yapılacak başvurularda ise parasal değer olarak görev sınırları şu şekilde belirlenmiştir;
  • Uyuşmazlığın değeri 6.920 TL’nin altında ise tüketici hakem heyetine başvuru yapılması zorunludur.
  • Eğer bulunduğunuz il büyükşehir belediyesi statüsü içerisinde ise ve uyuşmazlığın parasal değeri 6.920 TL ile 10.390 TL arasında bulunuyorsa ilinizde bulunan tüketici hakem heyetine başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Bulunduğunuz il eğer büyükşehir statüsü içerisinde bulunmuyor ise il merkezinde bulunan tüketici hakem heyetine başvuru yapılabilmektedir. Ancak statüye göre uyuşmazlığın parasal değerinin 10.390 TL’nin altında bulunması gerekmektedir.
  • İlçede bulunuyorsanız ve ilçenizin bağlı olduğu il büyükşehir statüsünde bulunmuyor ise il merkezinde bulunan tüketici hakem heyetine başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak uyuşmazlıkların parasal değerinin 6.920 TL ile 10.390 TL arasında bulunması gerekmektedir.

Tüketici sözleşmesi, bir mal veya hizmet sunulması karşılığında tüketici için hazırlanan ve para ile ölçülebilen bir bedelin ödenmesi karşılığında sunulan ivazlı sözleşmeler olarak tanımlanabilmektedir.

Balıkesir Tüketici Hakları Avukatı ile görüşerek sizler de tüketici hakem heyeti ve görev sınırları hakkında güvenilir ve detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Tüketici Sözleşmeleri Nelerdir?

 

Tüketici sözleşmesi, bir mal veya hizmet sunulması karşılığında tüketici için hazırlanan ve para ile ölçülebilen bir bedelin ödenmesi karşılığında sunulan ivazlı sözleşmeler olarak tanımlanabilmektedir.

Tüketici sözleşmeleri ile ilgili zorunlu olarak değerlendirilen hususlar tüketicinin karşısında bir satıcı veya bir sağlayıcının bulunmasıdır. Ticari amaçla veya mesleki olmayan bir amaç ile malın satılması sonucunda satıcının karşısında da bir tüketicinin bulunması gerekmektedir.

Tüketici sözleşmeleri çeşitleri;

  • Saklama sözleşmesi (vedia)
  • Tedavi sözleşmesi
  • Tur sözleşmeleri
  • Özel eğitim sözleşmeleri
  • Taşıma sözleşmeleri
  • Abonelik sözleşmeleri
  • Sigorta sözleşmeleri
  • Doğalgaz satış sözleşmeleri tüketici sözleşmelerine örnek olarak gösterilebilmektedir.

Tüketici mahkemeleri hakkında bulunan 492 sayılı Harçlar Kanununa göre ise tüketici mahkemelerinde açılan davalardan harç alınmamaktadır. Tüketici davaları ve sözleşmeler hakkında daha detaylı bilgi almak için Balıkesir Tüketici Hakları Avukatı ile görüşebilirsiniz.

Tüketici hukuku davalarında hukuki desteğe ihtiyacınız mı var?

Tüketici Hukuku Hakkındaki Sorularınızı Bizimle Paylaşabilirsiniz.