09:00 - 18:00

Açılış Saatlerimiz Pzt. - Cum.

(266) 245 25 35

Bizimle İletişime Geçin

Facebook

Twitter

 

İş Hukuku

İş Hukuku, iş ve işçiler ile iş kavramını kapsayan ve bu kapsamda meydana gelebilecek tüm uyuşmazlıkları kanun yolu ile çözüme kavuşturmak için oluşturulmuştur. İşçiyi ve işvereni ilgilendiren tüm uyuşmazlıklar İş Kanunu içerisinde bulunmakla birlikte sadece İş Mahkemelerinde görülmekte ve neticelenmektedir. Balıkesir İş Hukuku Avukatı büromuz ile iletişime geçerek sizler de iş davaları hakkında daha detaylı bilgiye erişebilir ve vekillik talebinde bulunabilirsiniz.

.

İş hukuku hem işvereni hem de işçiyi korumak için özel olarak düzenlenmiş kanunlardan oluşmaktadır.

İş Hukuku Nedir?

 

Hem iş hem de çalışma hayatında meydana gelen uyuşmazlıkların devlet eli çözümlenmesi İş Hukuku sayesinde oluşmaktadır. Bunun için kanunlar düzenlenmiştir. Bu hukuk alanı hem işvereni hem de işçiyi korumak için özel olarak düzenlenmiş kanunlardan oluşmaktadır. Bu kanunlar ve devlet eli ile işçi ile işveren arasındaki sorunların ve anlaşmazlıkların çözülmesi sağlanır ve gerekli hükümler verilir. İş hukuku özel hukuk kapsamı içerisinde de yer aldığı için genel olarak bir karma hukuk sistemine dahildir. İşçilerin ve işverenlerin her alanda kendilerini koruma altına alabilecekleri şekilde devlet eli ile sonuçlandırılmaktadır. İşçilerin sendikalar aracılığı ile ait oldukları hakları da koruma altına aldığı maddeleri de içermektedir.

Bu hukuk alanı kapsamında hem işçinin hem de işverenin yerine getirmek zorunda kaldıkları bazı yükümlülükler bulunmaktadır. Bu yükümlülükler de yine kanun maddeleri ile mevzuatta detaylı olarak açıklanmıştır. İşveren tarafından yerine getirilmesi zorunlu olan yükümlülüklerin yapılması neticesinde işçi iş davası açmaya hak kazanabilmektedir. İşverenin işçileri için yapmak zorunda kaldığı yükümlülükleri içerisinde ise şunlar yer almaktadır;

  • İşçinin ücretini ödeme yükümlülüğü
  • İşçinin sağlığını koruma borcu
  • Her işçiye eşit davranma yükümlülüğü
  • İşçinin kullanması gerektiği araçları ve gereçleri ve donanımları temin etme yükümlülüğü
  • Doğum izni borcu

 Daha fazla bilgi almak için Balıkesir İş Hukuku Avukatı ile iletişime geçerek iş davaları ile ilgili sürecinizi profesyonel olarak yönetebilirsiniz.

İş Hukuku Süreçleri Nelerdir?

 

Diğer hukuk dallarında olduğu gibi bu hukuk dalı içerisinde de süreci etkileyecek olan pek çok özellik bulunmaktadır. İş davalarında öncelik her zaman işçinin işveren tarafından emeğinin karşılığını tam olarak alabilmesidir. Bu ücretlerin zamanında ve yeterli oranda ödenmemesi veya ihmal edilmesi durumunda işçinin haklarını korumak İş Hukukunun öncelikli kuralı olarak tanımlanmaktadır. İşçi veya işveren arasında herhangi bir durumdan kaynaklı olarak meydana gelen anlaşmazlıklarda genellikle karar verici işçi lehine yorum yapabilmektedir. Bu hukuk süreci kapsamında öncelik her zaman işçinin şahsına tanınmaktadır. Bu durum ise işveren ile birlikte yapılan sözleşmeler ve işveren ile işçinin karşılıklı olarak birbirlerine olan sorumluluklarına da dayanmaktadır.

İş hukuku içerisinde özel hukuka dair bazı kriterler de bulunmaktadır. Bunun için hem işçi hem de işverenin karşılıklı ilişkileri düzenlenirken karma hukuk özelliği uygulanmaktadır. İş Hukuku ile ilgili mevzuatta değişiklikler ve yeniklikler yapılmıştır. Bu süreçte arabuluculuk büyük bir önem arz etmektedir. Adliyelerde de bulunan arabuluculuk ofisleri sayesinde yapılan başvurular neticesinde işçi ve işveren ile birlikte görüşmeler yapılmakta ve uzlaşmalar sağlanmaya çalışılmaktadır. Balıkesir İş Hukuku Avukatı ve arabuluculuk hizmetlerimiz için büromuzu arayabilir ve iş davaları hakkında Balıkesir avukatlarımızdan detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Küçük işletmelerde meydana gelen işçi ve işveren arasında meydana gelen tüm uyuşmazlıklarda, iş sözleşmesinin ihlal edilmesinde veya işçinin davranış bozukluklarından dolayı meydana gelen problemlerde bireysel iş hukuku uygulanmaktadır.

İş Hukuku Dalları Nelerdir?

 

Türk Hukuk sisteminde 4857 sayılı İş kanunu aynı zamanda 1475 numaralı İş Kanunu olarak da bilinmektedir. İki farklı grup altında incelenmektedir.

 

Bireysel İş Hukuku

 

Genelde işçi sayısının az olduğu küçük işletmeler için uygulanmaktadır. Küçük işletmelerde meydana gelen işçi ve işveren arasında meydana gelen tüm uyuşmazlıklarda, iş sözleşmesinin ihlal edilmesinde veya işçinin davranış bozukluklarından dolayı meydana gelen problemlerde bireysel iş hukuku uygulanmaktadır. İş görememe ve iş sözleşmesine bağlı kalınmaması durumları da kanunlar ile düzenlenmiştir.

 

Toplu İş Hukuku

 

 Daha fazla sayıdaki işçilerin çalıştığı büyük işletmeler için geçerli kanun düzenlemelerini içermektedir. Büyük işletmelerde işçi ve işveren arasında meydana gelen uyuşmazlıkları konu edinmektedir. Genellikle sendikalar da bu büyük işletmeler içerisinde yer almaktadır. Büyük işletmelerde sorunları çözüme kavuşturmak için grev, arabuluculuk, hakemlik veya lokavt gibi durumlar bu hukuk içerisinde incelenmektedir. İş davalarında sürecin doğru yönetilmesi ve mağduriyetlerinizin giderilmesi için Balıkesir İş Hukuku Avukatı olarak vekil aracılığı ile hareket etmenizi öneririz.

İş hukuku davaları için avukatlık hizmetine ihtiyacınız mı var?

İş Hukuku Hakkındaki Sorularınızı Bizimle Paylaşabilirsiniz.