Ticaret hukuku Medeni Kanun kapsamında bulunan Türk Ticaret Kanunu içerisinde yer almaktadır. Bu hukuk dalı hem ülke içinde ticari dengenin korunmasını hem de bireyler arasındaki üretimin ve tüketimin sağlıklı bir döngüde olmasını sağlamaktadır. Hukuk disiplini aracılığı ile düzenlenen hukuk türü ekonomik faaliyetlerde bulunan pek çok farklı sektörü de kapsamaktadır.
Diğer hukuk dallarında olduğu gibi Ticaret Hukuku dalının da kendine has sistemleri ve özellikleri bulunmaktadır.
- Öncelikli olarak örf ve adet kurallarına önem vermektedir.
- Özel bir hukuk dalı olarak kabul edilmektedir.
Yapılan tüm ticari işlemlerde hem işletmelerin hem de kamu güvenliğinin sağlanması için şekilciliği ön planda tutmaktadır.
Ticaret Hukukunun Alanları Nelerdir?
Ticaret davaları Ticaret Hukuku kapsamında görülmektedir. Sadece Asliye Ticaret Mahkemeleri ile Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülen davalar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır.
Ticaret Hukukunun Alanları
- Şirketler hukuku
- Ticari işletme hukuku
- Taşıma hukuku
- Deniz ticaret hukuku
- Kıymetli evrak hukuku
- Sigorta hukuku
- Sermaye piyasası hukuku
- Rekabet hukuku
Yukarıda saymış olduğumuz alanların tamamını kapsanmaktadır. Bunların yanı sıra hem yerli hem de yabancı şirketlerin kurulması, birleşmesi, devralınması ve devredilmesi ya da tür değiştirmesi gibi durumlarda da hukuki sorunları çözüme kavuşturmaktadır.
Balıkesir Ticaret Hukuku alanında vekillik hizmeti sunan avukatlarımız ile iletişime geçerek tüm ticari davalarınız hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Bu hukuk dalı genel hukuk dallarının yanı sıra pek çok hususu da kapsamaktadır.
- İnşaat, sigorta, acentelik ve lisans sözleşmeleri
- İş, bayilik, ariyet ve satın alma sözleşmeleri
- Ortaklık, yönetim, danışmanlık ile hizmet sözleşmeleri
- Genel kurul toplantılarının yapılmasına dair hususlar
- Haksız sermaye artırımına bağlı olarak ortakların hepsinin veya birini uğramış olduğu zararların tazmin edilmesi hususları
- Paylaştırma sözleşmeleri
- Sözleşmelerden doğan sorunların mahkeme aracılığı ile çözüme kavuşturulması hususları
- Şirketlerin unvanlarının ve ticaret isimlerinin korunmasına karşı açılması gereken davalar
Şirketlerin alacaklarının ve vereceklerinin ve bunlara bağlı olarak gelişen icra takiplerinin çözüme kavuşturulması ile ilgili davalar da yine avukatlarımızın ilgilendiği davalar içerisinde yer almaktadır. Ticaret hukuku sürekli olarak pratikte kendini güncelleyen uygulamalara bağlı olduğu için mevzuat olarak da sürekli olarak kendini yenilemektedir. Bunun için büromuzda sizlere hizmet sunan avukatlarımız bu alana odaklanarak hukuki süreç alanında kendilerini geliştirmektedirler.
Ticaret davaları sürekli olarak takip edilmesi gereken davalardır. Dava sürecinde mağdur olmamanız için alanında uzmanlaşmış avukatlar ile birlikte çalışmanız büyük önem arz etmektedir. Ülke genelinde ticari ilişkilerin daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda yapılabilmesi için anlaşmazlıkların da çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Borçlar Kanunu’nda bulunan özel durumlardan ayrı olarak daha geniş bir alanı kapsayan hukuki süreç aynı zamanda uluslar arası ticari ilişkiler içerisindeki uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmasını da sağlamaktadır. Balıkesir Ticaret Hukuku ofisimizde sizlere tüm ticari konularda yardımcı olacak Balıkesir avukatlarımız ile artık süreci daha sağlıklı bir hale dönüştürebilir ve mağduriyetlerinizden kurtulabilirsiniz.
Ticaret Hukuku Hakkındaki Sorularınızı Bizimle Paylaşabilirsiniz.