09:00 - 18:00

Açılış Saatlerimiz Pzt. - Cum.

(266) 245 25 35

Bizimle İletişime Geçin

Facebook

Twitter

 

Ceza Davaları

Aslanbay Avukatlık Ofisi > Ceza Davaları

Ceza davaları ile ilgili yapılması gereken tüm hususları, kuralları ve yetki ile yükümlülükleri düzenleyen mahkeme ise ceza mahkemesi olarak tanımlanmaktadır.

Ceza davaları da diğer dava türleri gibi belirli bir süreç eşliğinde görülmektedir ve sonuca bağlanmaktadır. Ancak kişiler için tüm hayatlarını etkileyecek şekilde sonuçlanma oranı diğer dava çeşitlerine göre büyüktür. Avukatlarımız bu uzun süreçte her daim müvekkillerinin yanında olmaya devam etmektedir.

Ceza Davası Nedir?

 

Bir bireyin yapmış olduğu fiil veya eylemin oluşturmuş olduğu suç şüphesinin üzerine başlayarak ve bu şüphenin sonlandırılmasına kadar devam eden sürece denilmektedir. Ceza davaları temel olarak 3 ayrı bölüm altında görülmektedir.

  1. İddia (tez)
  2. Savunma(Antitez)
  3. Yargılama(Sentez)

Ceza davalarının görülebilmesi için kanun koyucunun belirlemiş olduğu ve suç sayılabilecek nitelikte bir fiilin işlenmiş olması gerekmektedir. İşlenen suçun ardından dava açılması ve uygun mercilere şikayetlerin bildirilmesi sonucunda ceza davası başlamaktadır.

Ceza davasının ilk basamağı olarak savcılar iddialarını yani suçu oluşturan fiil ile ilgili tezleri ortaya koyarlar. Bu tezin ardından ise yargılama faaliyeti olarak ceza davası resmi olarak da başlamış olacaktır. Bu aşamadan sonra hakkında şikayetçi olunan kişi de savcının iddiasına karşın antitezini ortaya koyar, yani savunmasını yapar. Bu aşamada avukatlar savunmalarını ileri sürmektedir. Davalarının son aşamasında ise hakim hem iddiayı hem de savunmayı karşılaştırarak değerlendirir. Hakimler özgür iradesi ile kendi kararını verir ve ceza davasını bir senteze bağlar.

Ceza davaları Balıkesir büromuz ve avukatlarımız tüm ceza davalarını kapsayan konular ile ilgili profesyonel olarak danışmanlık ve vekillik hizmeti vermektedir. Dava sürecinin takip edilmesi ve savunma aşamasında sadece müvekkilin itibarı ve yararı kapsamında özverili çalışmalar sürdürmektedir. Balıkesir avukatlık ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

Ceza davası nasıl açılır?

 

Ceza davaları diğer pek çok davanın aksine mağdur olan kişi tarafından ya da işlenen fiilden dolayı zarar gören kişi tarafından açılmamaktadır. Davaların sadece iddia makamı olan savcı tarafından açılması gerekmektedir. Ancak savcının davayı açması için suçun mağduru olan veya eylemden zarar gören kişinin yetkili makamlara şikayette bulunması veya bildirim yapması gerekmektedir. Bunun için direkt olarak savcılığa müracaat edilebileceği gibi emniyet teşkilatına da gidilerek şikayetçi olunabilmektedir. Gerekli başvuruların veya şikayetlerin yapılmasının ardından savcı ilgili konu ile ilgili bir soruşturma başlatacak ve dava açılması için yeterli şüphenin oluşmasının ardından hemen iddianamesini mahkemeye sunacaktır. İddianame sunulduktan sonra gerekli kanuni unsurları taşıyıp taşımamasına göre mahkeme tarafından kabul edildiği an ceza davası da açılmış olunur. Ceza davalarının açılması ve mahkemenin karar vermesine kadar oluşan süreç pek kolay değildir. Davalarda delil toplanması veya gerekli koruma tedbirlerinin alınması gibi usulen yapılması gereken pek çok aşama da bulunmaktadır. Dava aşamalarında sizlerin de herhangi bir şekilde hak kaybını yaşamaması için ceza davaları Balıkesir bürosu avukatlarından yardım istemeniz yaranınıza olacaktır.

Ceza davaları diğer pek çok davanın aksine mağdur olan kişi tarafından ya da işlenen fiilden dolayı zarar gören kişi tarafından açılmamaktadır.

Ceza davası ne kadar sürer?

 

Ceza davasının ne kadar süreceği ile ilgili hiçbir davada net ve sabit süre söylenemez. Soruşturma aşamasında istenilen verilere ulaşılmasına bağlı olarak bu süreler birkaç haftalık olabileceği gibi bir yılı aşkın bekleme sürelerine de rastlanılmaktadır. Bunun için davalarının ne kadar süreceği ile ilgili sürenin somut verilere ulaşılması süresi ile bağlantılı olduğunu söylemek mümkündür. Soruşturma aşamasından sonra bulunan deliller neticesinde dava aşamasında da yine tanıkların dinlenilmesi veya davanın uzaması için de net bir süre belirlenmemiştir. Ceza davalarında her aşamanın süresinin suçun niteliği, toplanılması istenilen somut deliller ve dilenilmesi gereken tanıklar gibi pek çok faktör süreyi etkileyen noktalardır. Bazı davalarının birkaç ay sürdüğü görülürken bazılarının ise 5 veya 6 sene kadar sürdüğü de bilinmektedir. Dava sürecinde olumlu veya olumsuz sonuçlar ile karşılaşılabilinmektedir. Ancak ceza davaları Balıkesir büromuzda vekillik hizmeti sunan avukatlarımızdan yardım alarak zaman açısından büyük avantajlara sahip olabilirsiniz. Bu tür davalarının genelinde bir avukat ile birlikte bu süreci atlatmanız sizlerin yararına olacaktır. Hem prosedürlerin hem de sürecin daha sağlıklı yönetilmesi sizleri her açıdan mağdur olmamanız için desteleyecektir. Ceza davaları vekalet ücretleri ile bu avantajlardan yararlanmak için ödemeniz gereken yargılama gideri olarak tanımlanmaktadır. Ceza davaları vekalet ücretleri ise müvekkil ve avukat arasında serbestçe belirlenecek ücretlerdendir. Ancak bu noktada belirtmek gerekir ki her yıl güncellenen Türkiye Barolar Birliği’nin belirlemiş olduğu asgari vekillik ücret tarifesinin altında hiçbir avukat ücret talep edememektedir. Ceza davaları Balıkesir avukatlarımız sizlere ceza davaları başta olmak üzere tüm hukuki konularda yardımcı olmaktadır. Dava vekilliği ve ceza davaları vekalet ücretleri hakkında daha detaylı bilgi almak için büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Ceza davalarında hukuki desteğe ihtiyacınız mı var?

Ceza Davaları Hakkındaki Sorularınızı Bizimle Paylaşabilirsiniz.